Kakršen koli je že izziv, odgovor je vedno v skupnosti

Živo

Te dni mineva eno leto, odkar smo z moderatorskimi kolegi izpeljali prvo odprto proaktivno kavarno. S cmočkom v grlu smo spremljali potek in odziv: bodo ljudje res prišli? Bodo pripravljeni deliti svoje sanje ali konkretne projekte s skupino neznancev? Bomo uspeli vzdrževati prostor navdiha – ne pa sesuvanja idej?

Leto kasneje je za nami pet odprtih proaktivnih kavarn v Mestnem muzeju (in tri pred nam do poletja), kopica podprtih projektov, usposobljenih več kot 40 novih voditeljev – ter nove pobude za nove kavarne tako v organizacijah kot v lokalnih skupnostih.  Proaktivna kavarna je prostor skupnostnega razvijanja pobud: kdor želi, zbranim druščini na kratko predstavi idejo, ki se mu rojeva (ali projekt, ki bi ga želel pokreniti naprej; ali žgoč življenjski izziv); prostora je za toliko idej, kot je mizic. Vsi drugi pa krožijo od omizja do omizja ter v vodenem procesu pomagajo nadgrajevati predstavljene ideje v smeri optimalne uresničitve.

Ljudje, ki se prej sploh niso poznali, v varnem (in dobro vodenem) okolju prispevajo svoja znanja, izkušnje in predvsem spodbudna vprašanja, s katerimi odpirajo prostor možnosti. Spet se izkaže, da kakršen koli je že izziv – odgovor je vedno v skupnosti. In da je izkušnja soustvarjanja več vredna kot kakršno koli prepričevanje.

Toplo povabljeni; naslednje priložnosti so 26. marca, 16. aprila in 28. maja; vsakič od 17.30 do 20.30 v Mestnem muzeju. Vstopnina:  iskrena pripravljenost prispevati bodisi projektne ideje bodisi svojo modrost in izkušnje za razvijanje pobud drugih.

Marjeta