Skromnost in veličina hkrati

Živo

Tri leta so minila, odkar sem na globalni konferenci o organizacijskem razvoju kupila knjigo The Circle Way – A Leader In Every Chair avtoric Christine Baldwin in Ann Linnea. Kmalu sem se udeležila njunih izobraževanj, kemija je stekla, in to poletje smo Christina, Ann, kolegica Natalija in jaz že skupno vodile izobraževanje za 30 moderatorjev dialoških krogov v Sloveniji; naval iz vse Evrope je bil tako velik, da smo kakih 10 interesentov morale odkloniti. Kljub aktualni in relevantni tematiki pa sem se še več kot iz vsebine njunega dela naučila iz odnosa, ki ga gojita ne le do drugih, pač pa do sveta kot celote. 

Najprej se me je dotaknilo globoko spoštovanje, ki sta ga živeli na vsakem koraku. Čeprav letno v Sloveniji gostim kar nekaj kolegov iz tujine, sta bili Ann in Christina najbrž edini, ki sta se že mesece vnaprej pozanimali o knjigah in drugih virih, ki bi jima približali Slovenijo (adijo stereotip o nerazgledanih Američanih!). In res: že pred prispetjem v Slovenijo sta nabavili in prebrali obe knjigi, ki sem jima ju svetovala – memoar in nekakšen kulturni vodnik. Ko sta bili tu, sta nenehno spraševali o vrednotah, navadah, izzivih in čarih vsakdanjega življenja v tem delčku sveta. Postavljali sta lucidna vprašanja, ki so tudi meni odpirala nove poglede na domačo deželo. Nenehno sta najdevali razloge za veselje in potrjevanje: od splošno razširjenega vrtičkarstva do visoke ravni izobrazbe žensk; od znanja jezikov do prvinskosti narave. S svojo skromnostjo sta očarali tako hotelirsko družino na Prvinah kot najstnike v naši domači hiši.

Predvsem pa se me dotaknil njun osebni in delovni odnos do naju z Natalijo: kljub temu da sta kot svetovni avtoriteti na področju participativnih procesov neprimerno bolj izkušeni, sta naju obravnavali kot enakovredni kolegici v vseh fazah priprave in izvedbe delavnice. »Najpomembneje pri našem delu je ohranjati držo učenca. Zavedava se, da sva gostji v vaši kulturi, ki je ne poznava, zato želiva prisluhniti vajinim pogledom in predlogom,« sta izkazovali z gesto in besedo. Kvaliteta radikalnega spoštovanja se je iz moderatorske ekipe razširila tudi med vse udeležence na delavnici. Eden od njih je v krogu povedal: »Ljudje si te ne zapomnijo po tem, kaj si jim govoril, pač pa po tem, kako so se v tvoji prisotnosti počutili.«
Velja za sodelavce, šefe, stranke, starše, prijatelje, partnerje … in gotovo drži tudi za prostor podpore, ki ga okoli sebe ustvarjata Christina in Ann. Milost je biti z ljudmi, ki združujejo skromnost in veličino hkrati.

Marjeta