Nič o nas brez nas!

Živo

V začetku jeseni me je ena od nevladnih organizacij prosila za vodenje okrogle mize na temo popivanja mladih na javnih mestih. Na okroglo mizo so imeli namen povabiti šopek strokovnjakov – od šolnikov do policije. »Hm, kaj pa glas mladih??? Odločati o njih brez njih je milo rečeno impotentno,« sem pomislila in organizatorkam predlagala, da raje izvedemo delavniško naravnan proces, kjer bo poleg stroke prostor tudi za glasove mladih, okoliških prebivalcev, organizatorjev prireditev – le tako bomo razumeli celo sliko tega kompleksnega pojava. Okrogle mize pa se ponavadi izcimijo v serijo monologov, v katerih vsak vleče na svojo stran in skuša z argumenti premagati druge - predvidljivo, dolgočasno in brez kakršnega koli napredka, kaj šele rešitve.

Organizatorke so bile takoj pripravljene razmisliti o popolni spremembi koncepta. Kar je nastalo, je bilo konstruktivno in plodno srečanje različnih deležnikov (od predstavnikov ministrstev do mladih; vseh skupaj več kot 50), iz katerega so se jasno izkristalizirali skupni imenovalci in možne usmeritve, ki bodo predlagane MOL-u. V zaključnem trenutku, ko so mešane delovne skupine predstavljale predloge rešitev, je vstala predstavnica Metelkove in rekla: »Po tem, kar slišimo, smo na Metelkovi pripravljeni ponuditi prostor, kjer lahko pilotsko preizkusimo ideje, ki so se tu nabrale,« in požela aplavz. Tako je, ko se vsaj za trenutek zgodi skupnost.

Posebej me je razveselilo, ko je ob odhodu s srečanja gospa z ministrstva pristopila k skupinici mladih, ki so prispevali obilo konstruktivnih idej, ter jih povabila v medresorsko skupino, ki se ubada z vprašanji, ki zadevajo usodo mladih v Sloveniji. Bravo za zaupanje in pogum!

Podobne participativne procese smo to jesen izpeljali še na nacionalnih konferencah Spodbujamo zelena delovna mesta in Spletni trgovec leta, na strokovnem seminarju Participatory Leadership v Brnu ter na tridnevnem večdeležniškem srečanju Opredelitev ključnih ukrepov in instrumentov za krepitev zmogljivosti nevladnih organizacij v programskem obdobju 2014-2020, ki ga je organiziralo Ministrstvo za notranje zadeve. Res sva vesela, da različni sektorji prepoznavajo krizne čase kot trenutek, ko je smiselno stopiti skupaj in družno poiskati modre trajnostne rešitve.

Marjeta