O meni

Osebna zgodba

Kljub dolgoletnemu prepričanju, da bom študirala kemijo (in metrom kemijskih knjig ter priznanj) sem se konec 80. let – ko je bila Jugoslavija v zadnjih izdihljajih, kot smo ugotovili kasneje - tako rekoč v zadnjem hipu odločila za študij novinarstva in angleščine (ter za poživitev še nizozemščine). V svojih uradnih »fohih« nisem delala nikoli; pisana pot pa me je vodila do poklica(nosti), ki ji z užitkom sledim še danes.
V študentskih časih sem najprej delala kot hotelska predstavnica turoperatorja Yugotours London in res uživala v raziskovanju razlik med tedanjim jugoslovanskim in britanskim ekonomskim, kulturnim in ideološkim ekosistemom; nato pa v zgodnjih 90. letih letela kot stevardesa Adrie Airways, kar je grelo mojo večno ljubezen do spoznavanja krajev in kultura na našem prelepem planetu.
Po diplomi in rojstvu sina sem se za leto in pol zaposlila v prvi in edini redni službi: kot tekstopiska in oblikovalka trženjskih projektov v marketinški agenciji Kompas Design. Magisterij iz komunikologije (tema: medkulturna komunikacija) sem naredila, ko je bil sin v zgodnjih najstniških letih.

Od leta 1996 sem »na svobodi«; najprej kot svetovalka v mednarodnih PR in trženjskih projektih; od leta 2002 pa raziskujem, kar me zanima že od nekdaj:

 • Kako ustvariti okolje, v katerem ljudje in organizacija/podjetje/skupnost cvetijo?
 • Kako v naše odnose vnesti celostnost, avtentičnost in integriteto?
 • Kako spodbujati sodelovanje tam, kjer se srečajo različni pogledi in interesi (in se uzreti kot ljudje, v prostoru človečnosti in (za)upanja)?
 • Kako navigirati kompleksne strateške dialoge za modre odločitve - in tako sooblikovati prihodnost, kakršno si res želimo?

Ena od največjih preokretnic v mojem profesionalnem življenju se je zgodila, ko sem leta 2004 prebrala daljši intervju z ameriško moderatorko/facilitatorko Sue Catana, ki je v Sloveniji vodila prvo moderatorsko akademijo. Gospa je govorila o vodenju procesov, ki udeležencem (predstavnikom različnih interesov/sektorjev) pomagajo skupno uvideti celostno sliko kompleksne situacije in jih spodbuditi, da skupno soustvarjajo rešitve. Ker imajo neposreden vpliv na oblikovanje rešitev, so tudi bolj motivirani za njihovo implementacijo.

Ta intervju je zasukal kolesje mojega življenja. Iz izobraževalke za medkulturno komunikacijo sem se postopno prelevila v procesno moderatorko/facilitatorko (pravi izraz še iščemo). Danes sem predsednica Društva moderatorjev Slovenije; navdihujoče skupnosti, v kateri razvijamo in širimo vključujoče dialoške pristope. Na tej poti sem se srečala tudi s pristopom Art of Hosting Conversations That Matter, ki se je porodil v Sloveniji, danes pa se globalno širi po vseh skupinah; jaz pa kot slovenska skrbnica te mednarodne mreže negujem »domače ognjišče«.

Podoben vpliv na moje življenje je imelo še srečanje z Bohmovim dialogom v krogu in nenasilno komunikacijo; oboje na mednarodni konferenci leta 2005.

Hvaležna sem tudi nekdanjemu partnerju Robertu Kržišniku, s katerim sva 15 let partnersko sodelovala ter kot sostarša treh zdaj že odraslih otrok napisala priročnik Starši nove generacije - za spoštljive, sproščene in sodelovalne odnose v družini.

Vse več mojega zanimanja, ljubezni in energije je posvečenih navdihovanju od narave.  Sem voditeljica osebnih in skupnostnih obredov ob podpori divjine/narave, pri čemer sodelujem s School of Lost Borders, ki ima najdaljšo tradicijo obujanja starodavnih izročil iskanja vizije (vision quest) za sodobnega zahodnega človeka.

 

 

Konkretno:

Kot certificirana profesionalna moderatorka/facilitatorka (CPF – Certified Professional Facilitator) danes apliciram moderatorska orodja in procese za vodenje kompleksnih sestankov, strateških dialogov, participativnih konferenc in razvoja organizacij/skupnosti.
V konfliktih – ki so naraven del reševanja kompleksnih problemov – gradim na pristopih prepoznavanja in mobiliziranja notranjih moči, kot sta appreciative inquiry in nenasilna komunikacija. Sem predsednica Društva moderatorjev Slovenije (od 2015 uradni član International Association of Facilitators- Chapter Slovenia) ter slovenska skrbnica mreže Art of Hosting Conversations That Matter.

Kot certificirana trenerka nenasilne komunikacije pri The Center for Nonviolent Communication vodim izobraževanja, delavnice in mediacijske procese po tem svetovno uveljavljenem povezovalnem pristopu.

 

S čim lahko pomagam:
 • Sodelovalno snovanje sprememb
 • Moderiranje/facilitiranje velikih skupin (vključujoče conference, kongresi)
 • Vključujoči večsektorski strateški dialogi
 • Teambuildingi za skupinsko uzaveščanje vitalnih moči organizacije/podjetja
 • Organizacijsko inoviranja
 • Mediacija
 • Komunikacijske delavnice
 • Delavnice celostnega, utelešenega voditeljstva
 • Delavnice o osebni evoluciji
 • Obeleženje življenjskih prehodov

Pristopi, ki jih kombiniram:

15-minutni prispevek na konferenci The Power Of Innovative Ecosystems, Ljubljana, 21. april 2011 (tema: "Unleashing the potential blocked in negativity")

Naslov

Cesta na Loko 7 B
SI-1000 Ljubljana, Slovenia

Stik

+386 (0) 40 620 427
info ( afna ) humus.si

Družabno