Blog

Alkimija za krizne čase: notranji kritik kot pot do stika s seboj

Toksičen dialog s samim seboj - ki pogosto teče kot pokvarjena plošča v našem umu - je še posebej izrazit v kriznih razmerah; zastrupi pa tako trenutno počutje kot naše prihodnje možnosti. Kaj storiti?
Obljubim, da ne bo besede o afirmacijah ali  površinski pozitivnosti. Govora bo o stiku s seboj, ki krepi – ne pa sodi.

Več

Najti smisel, ko ni smisla: z namero v naravo

Naravo imamo Slovenci v krvi: vsem je jasno, da stik z njo pomirja in bogati. Večtisočletne prakse pa kažejo, da narava nudi še veliko več: presežne odgovore na žgoča življenjska vprašanja. Če le znamo vprašati in prisluhniti.
To je še posebej dragoceno v času koronavirusa, ko svet, kakršnega smo poznali, pada s tečajev. Prihodnost ne bo več taka, kot smo si jo še nedavno predstavljali. Vprašanj je toliko, da jih naš um ne zmore zaobjeti, kaj šele predelati. Pozoren sprehod v naravi je en od praks, ki nam lahko pomaga v prav takih zagatah: ko se znajdemo v življenjskih križiščih, in ne vemo, kako naprej.

Več

Transformatvna moč pozitivnega povzemanja pri moderiranju/facilitaciji skupinskih procesov

Vodenje skupinskih procesov v Sloveniji in na Balkanu se od protestantske severozahodne Evrope razlikuje po intenziteti čustev in govora (beri: obsojanja, okrivljanja, jamranja), ki so v kompleksnih strateških delavnicah – kjer trčijo raznoliki interesi -  skorajda naraven pojav. Še ena kulturna posebnost je prelaganje odgovornosti za rešitev na 'nekoga zgoraj'. Zato se takrat, ko kateri od udeležencev 'prijavi' kako močno na račun drugih, tematike ali procesa, velika večina obrne k moderatorju z vnebovpijočim pogledom: no, kako boste pa zdaj tole rešili?

Več

Da težavni pogovori lažje stečejo

V nedavni večdeležniški delavnici z namenom skupnega učenja o propadlem projektu je eden od udeležencev rekel: "Še vedno sem presenečen, da smo se danes odprto pogovarjali – ne pa obmetavali s krivdo kot že tolikokrat prej."
Voditelji kompleksnih dialogov smo večinoma povabljeni, da skupinam pomagamo začrtati boljšo prihodnost. Na globlji ravni pa vračamo upanje, samozaupanje in zaupanje: da se je s konflikti in napetostmi mogoče soočiti na zdrav, celo krepčilen način.  Da je sodelovanje (spet) lahko v užitek.

Več

Od izpita do blagoslova

Ko sem pred leti opravljala certifikacijo za profesionalno moderatorko/facilitatorko (CPF); je bil postopek precej klasičen: (1) poročilo in dognanja s sedmih kompleksnejših facilitiranih procesov;  (2) preverljive reference strank; (3) polurna facilitacija v živo s presojevalci kot klienti in udeleženci; (4) intervju pred polurno facilitacijo in po njej.
Znotraj tega linearnega postopka se je zgodil trenutek čarovnije, ki se me je dotaknil za vedno; in prevprašal vlogo izpitov v strokovnih skupnostih. Takole je šlo.

Več

Stane, bilo mi je v čast

V vadbišče borilne veščine ki aikido, ki ga je Stane Kirbiš desetletja vodil v ljubljanskih Dravljah, sem prvič stopila pred dvema letoma; v težkem življenjskem obdobju, ko se nisem več znala smejati. Kmalu je Stanetov dojo (= vadbišče) postal prostor utelešene radosti – in nepričakovanih spoznanj za življenje.
Tole pišem manj kot dva dni po tem, ko je Stane preminil po kratki bolezni. Stanetu v čast in meni v oporo želim ohraniti nekaj ključnih spoznanj, ki jih je Stane mojstrsko vpletel v učenje te miroljubne borilne veščine.
 

Več

Iskrenost: opora ali ali ovira v dialogu?

"Bodi iskren, avtentičen – bodi to, kar si!" Krilatica, ki brenči od vsepovsod. Sliši se kot pribežališče v teh kaotičnih časih. A kako se iskrenost prenese v prakso – npr. v konfliktni komunikaciji?

Po mojih izkušnjah obstajajo vsaj trije sloji iskrenosti; vsak pa prinaša drugačne posledice za kakovost stika, odnosov in sodelovanja.

Več

Katero vprašanje poživlja vaše trenutno življenje?

Potem ko so se v 1. polovici 20. stoletja dvigala že dodobra »prijela« v arhitekturi visokih zgradb, so začele leteti pritožbe, da so prepočasna. Inženirske rešitve za hitrejša dvigala so bile zapletene in drage – vse dokler ni nekdo preobrnil vprašanja: kako narediti vožnjo z dvigalom zanimivo?  V dvigala so pričeli nameščati ogledala.
Dlje kot vodim strateške dialoge v različnih okoljih, bolj spoznavam usodno moč vprašanj. Vprašanja, ki si jih kot posamezniki in skupine postavljamo, krojijo našo prihodnost: poživljajo ali uničujejo; povezujejo ali razdvajajo; odpirajo ali zapirajo polje možnega.

Več

Moderiranje / facilitiranje: med mojstrstvom in magijo

V debriefingu po končanem enotedenskem evropskem nenasilne komunikacije, ko smo na Pohorju gostili 170 ljudi vseh generacij iz 20 držav, mi je v krogu zahval kolegica rekla: “Marjeta, tvoje mojstrstvo vodenja skupine je na trenutke že mejilo na čarovništvo.” Na glas nisem rekla nič, pri sebi pa: “Seveda si pomagam z magijo! Sama pa res ne zmorem voditi tako kompleksne skupine.”
To me je spodbudilo k razmišljanju, kako redko (če sploh kdaj) moderatorji skupinskega dela govorimo o nevidnih ravneh našega delovanja.

Več

Kako sem naredila svoje delo / partnerstvo / življenje premajhno zame?

Pred kratkim sem v mednarodnem okolju vodila jasnitveni krog (Clearness Committee), v katerem je ena ( t. i. fokusna) oseba predstavila večjo dilemo v zvezi s svetovalskim projektom, ostali člani pa smo jo podpirali zgolj s široko razprtimi vprašanji brez najmanjših sugestij. Kmalu mi je bilo jasno, da je naša “fokusna oseba” izjemno sposobna, pogumna in inovativna – pa tudi projekt je zvenel sveže, in si je že nabral veliko strank. Kljub temu ni bila čisto zadovoljna s svojim prispevkom.

Več

Besede, ki širijo polje možnosti

Pred časom smo se s hrvaškimi kolegicami iz mreže Art of Hosting Conversations That Matter spraševale, kako v naša slovanska jezika prevesti 'appreciative inquiry' (AI): gre za raziskovanje vitalnih sil posameznika, tima, organizacije, družine, skupnosti; in sicer zato, da jih lahko zavestno mobiliziramo za ustvarjanje pozitivnih sprememb pri sebi in v okolici. AI je tako notranja naravnanost kot nabor metod in orodij, ki jih je mogoče uporabiti pri delu s posamezniki in skupinami.

Nismo prišle daleč.

Več

Prevratniško pozitiven pogled na vizijo Slovenije 2050

Vizija Slovenije 2050 je bila prvi pogumen poskus vlade vključiti večje število deležnikov (predstavnikov interesnih skupin) in posameznikov v soustvarjanje želene skupne prihodnosti. Ko je bila vizija objavljena, je bil odziv javnosti in medijev predvidljiv (in, ja, tipično slovenski): predstavljene so bile negativne plati procesa, spregledani pa inovativni, za slovensko družbeno okolje prebojni momenti, ki bi jih bilo vredno razvijati naprej.

Več

Zakaj delaš, kar delaš?

Kanadska kolegica, ki piše knjigo o ljudeh, ki jih njihovo delo resnično izpolnjuje, me je pred kratkim pobarala, zakaj počnem, kar počnem. Vprašanje je sprožilo zanimivo notranje raziskovanje, ki me je pripeljalo k povezavi med mojo zgodnjo (sveto) rano in poslanstvom, ki ga živim danes.

Več

Lokacija

SI-1000 Ljubljana, Slovenia

Stik

+386 (0) 40 620 427
info ( afna ) humus.si

Družabno