Blog

Zaslišati svojo pravo naravo

Slovenci imamo privilegij, da je divjina na dosegu 15-minutne vožnje od skorajda kjer koli. Narava ni le prostor telesne rekreacije, pač pa tudi re-kreacije oziroma re-invencije sebe: ljudje so že od pamtiveka načrtno zahajali v naravo, da bi zaslišali svojo pravo naravo. 
V zapisu je nekaj napotkov, kako vstopiti v dialog s seboj ob podpori narave; po izročilu starodavnih praks in v preobleki za sodobno rabo.

Več

Katero vprašanje poživlja vaše trenutno življenje?

Potem ko so se v 1. polovici 20. stoletja dvigala že dodobra »prijela« v arhitekturi visokih zgradb, so začele leteti pritožbe, da so prepočasna. Inženirske rešitve za hitrejša dvigala so bile zapletene in drage – vse dokler ni nekdo preobrnil vprašanja: kako narediti vožnjo z dvigalom zanimivo?  V dvigala so pričeli nameščati ogledala.
Dlje kot vodim strateške dialoge v različnih okoljih, bolj spoznavam usodno moč vprašanj. Vprašanja, ki si jih kot posamezniki in skupine postavljamo, krojijo našo prihodnost: poživljajo ali uničujejo; povezujejo ali razdvajajo; odpirajo ali zapirajo polje možnega.

Več

Moderiranje / facilitiranje: med mojstrstvom in magijo

V debriefingu po končanem enotedenskem evropskem nenasilne komunikacije, ko smo na Pohorju gostili 170 ljudi vseh generacij iz 20 držav, mi je v krogu zahval kolegica rekla: “Marjeta, tvoje mojstrstvo vodenja skupine je na trenutke že mejilo na čarovništvo.” Na glas nisem rekla nič, pri sebi pa: “Seveda si pomagam z magijo! Sama pa res ne zmorem voditi tako kompleksne skupine.”
To me je spodbudilo k razmišljanju, kako redko (če sploh kdaj) moderatorji skupinskega dela govorimo o nevidnih ravneh našega delovanja.

Več

Kako sem naredila svoje delo / partnerstvo / življenje premajhno zame?

Pred kratkim sem v mednarodnem okolju vodila jasnitveni krog (Clearness Committee), v katerem je ena ( t. i. fokusna) oseba predstavila večjo dilemo v zvezi s svetovalskim projektom, ostali člani pa smo jo podpirali zgolj s široko razprtimi vprašanji brez najmanjših sugestij. Kmalu mi je bilo jasno, da je naša “fokusna oseba” izjemno sposobna, pogumna in inovativna – pa tudi projekt je zvenel sveže, in si je že nabral veliko strank. Kljub temu ni bila čisto zadovoljna s svojim prispevkom.

Več

Besede, ki širijo polje možnosti

Pred časom smo se s hrvaškimi kolegicami iz mreže Art of Hosting Conversations That Matter spraševale, kako v naša slovanska jezika prevesti 'appreciative inquiry' (AI): gre za raziskovanje vitalnih sil posameznika, tima, organizacije, družine, skupnosti; in sicer zato, da jih lahko zavestno mobiliziramo za ustvarjanje pozitivnih sprememb pri sebi in v okolici. AI je tako notranja naravnanost kot nabor metod in orodij, ki jih je mogoče uporabiti pri delu s posamezniki in skupinami.

Nismo prišle daleč.

Več

Prevratniško pozitiven pogled na vizijo Slovenije 2050

Vizija Slovenije 2050 je bila prvi pogumen poskus vlade vključiti večje število deležnikov (predstavnikov interesnih skupin) in posameznikov v soustvarjanje želene skupne prihodnosti. Ko je bila vizija objavljena, je bil odziv javnosti in medijev predvidljiv (in, ja, tipično slovenski): predstavljene so bile negativne plati procesa, spregledani pa inovativni, za slovensko družbeno okolje prebojni momenti, ki bi jih bilo vredno razvijati naprej.

Več

Zakaj delaš, kar delaš?

Kanadska kolegica, ki piše knjigo o ljudeh, ki jih njihovo delo resnično izpolnjuje, me je pred kratkim pobarala, zakaj počnem, kar počnem. Vprašanje je sprožilo zanimivo notranje raziskovanje, ki me je pripeljalo k povezavi med mojo zgodnjo (sveto) rano in poslanstvom, ki ga živim danes.

Več

Lokacija

SI-1000 Ljubljana, Slovenia

Stik

+386 (0) 40 620 427
info ( afna ) humus.si

Družabno